lunes, 7 de junio de 2010

Moció al Ple per a declarar la "Nit dels Focs de Sant Joan de Xàbia" com a “Festa d'Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana”.

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA AL PLE DEL M.I. AJUNTAMENT XABIA

José F. Chulvi Español, portaveu del Grup Municipal Socialista del M.I. Ajuntament de Xàbia, a l'empar de lo disposat en l'article 97/3 del Reglament d'Organització, Funcionament, i Règim Jurídic de les Entitats Locals, presenta davant aquest ple la següent moció;

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Des de temps immemorial, a Xàbia, amb l'arribada del solstici d'estiu es produeix un acte carregat de festa i simbolisme, els focs de Sant Joan.

Amb el pas dels anys i l'instauració de la festa de Fogueres, la nit del 23 de juny, la nit dels focs, s'ha convertit en un dels actes més participatius de quants es realitzen al llarg d'aquestes festes.

Visitants i turistes de tots els racons de la comarca, de la comunitat valenciana i de totes les parts del món, gaudeixen d'una nit màgica i misteriosa, de marcat caràcter mediterrani i que transcorre per un entorn inigualable com és el centre històric de Xàbia.

Les persones que han integrat al llarg de tots aquests anys la comissió de festes de Fogueres han tingut clar que la nit del 23 de juny havia de representar un dels moments àlgids de la festa.

En els anys 70 els joves que formaven part del grup d'exploradors del museu reviscolaren l'acte, recuperant i introduint la simbologia ancestral, música valenciana, garlandes, faves, etc...i donant-li un caràcter més lúdic i participatiu.

Aquesta recuperació es va consolidar definitivament amb la participació de la Penya l'Escaldà, que des de fa més de vint anys s'encarrega de organitzar i preparar aquesta màgica nit. Per aquest fet i pel seu treball de recuperació històrica de la festa i les tradicions del nostre poble, aquesta penya va ser guardonada amb el Premi 9 d'octubre de la Vila de Xàbia als valors cívics.

En nom del Grup Municipal Socialista propose que des de l'ajuntament es treballe per aconseguir la declaració de la Nit dels Focs de Sant Joan a Xàbia com a “Festa d'interès turístic local de la Comunitat Valenciana”, primer pas necessari i indispensable per a després aconseguir la declaració de festa local d'interès turístic nacional i internacional.

La nit dels focs de Sant Joan compleix amb tots els requisits necessaris regulats pel decret 119/2006 (adjuntat a aquesta moció), per a aconseguir aquesta qualificació. Entre altres podríem destacar;
1. Tradició popular. Es pot demostrar amb solvència l'arrelament que té aquesta festa al nostre poble.
2. Originalitat de la cel.lebració. Els focs de Sant Joan es cel.lebren al voltant de les antigues portes de les muralles al voltant del Centre Històric i acaben amb la cremada d'una foguera típica amb trastos vells.
3. Caràcter lúdicofestiu. Es indubtable el tarannà alegre, deshinibit, gojós i de cel.lebració i a més implica, com a particularitat, els bots dels focs i l'ataviament amb les garlandes.
4. Antiguitat mínima. Es fàcilment acreditable l'antiguitat d'aquesta festa.

Sense cap dubte la “nit dels focs de Sant Joan a Xàbia” ja fa molt de temps que ha excedit el simple caràcter lúdic i sociològic i s'ha convertit en un clar reclam turístic. Aquesta festa ha suposat posar en valor una part important de la nostra cultura i les nostres tradicions populars, que es veu clarament reflexada en l'ampla integració i participació de la societat local, l'afluencia i integració de turistes i visitants i la promoció del nostre poble, en especial del centre històric.

Per tot el darrerament exposat,

SOL.LICITE
1. Que s'inicien de manera inmediata els tràmits per a que la “Nit dels focs de Sant Joan a Xàbia”, que es cel.lebra cada 23 de juny, siga declarada “Festa d'Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana”.

José F. Chulvi Español
Portaveu Grup Municipal Socialista
M. I. Ajuntament de Xàbia

SR. ALCALDE-PRESIDENT M.I. AJUNTAMENT DE XÀBIA

1 comentario:

  1. Molt bona proposta. Si m'ho permeteu, per a abundar en el tema, traduïsc, copie i apegue un paràgraf del llibre “Xabia anotaciones históricas de una villa mediterránea” de A. Espinós, F. Polo.
    “Antigament se celebrava un porrat i romeria en l'ermita sant Joan situada en els afores de la vila. Allí s'oferien els fruits primicials, raïm i figues.
    Durant la nit de sant Joan, la més curta de l'any, s'acostuma a botar sobre grans fogueres enceses en diversos punts de la vila. Este domini del foc, efectuat per joves coronats amb garlandes, va acompanyat amb càntics festius i el repartiment de faves seques, el significat del qual és la renúncia als aliments vells i sobrants de l’hivern ... A principis del segle XIX, es va construir un cementeri junt a l'ermita de sant Joan… Els actes festius es van traslladar a la Placeta del Convent i l'ofrena de fruits es realitza de llavors ença a la capelleta dedicada al sant a la Teulería” (Capítol COSTUMS I DIVERSIONS, pag. 155)

    ResponderEliminar

Se permiten solo aquellos comentarios que no sean ofensivos en su forma o su contenido, debiendo ser expresados en cualquier caso, con respeto a las personas e instituciones.