viernes, 11 de diciembre de 2009

intervenció de Jose Chulvi al PLE municipal d'aprovació del PRESSUPOSTOS 2010. Dijous 10 de Desembre de 2009

El debat de pressupostos és el més important de qualsevol institució democràtica i a més és el que deuria reflexar la voluntat política de l'equip de govern.

El grup municipal socialista votarà en contra d'aquest pressupost per una sèrie de raons, com ara:
1. La documentació està incompleta i és errònia.
2. Poc temps per estudiar-los i manca de voluntat per buscar consens i aportació de la resta de regidors.
3. Carència total i absoluta de participació ciutadana.

4. Manca d’austeritat.
4.1 Despeses corrents representen el 81,5 % del total.
4.2 Ingressos dels ciutadans representen el 80,9 % del total.

Però lluny de donar-li la importància que es mereix, al regidor d'hisenda cada vegada que s'acosta el moment de treballar el pressupost pareix que li faça nosa, cada any li costa més afrontar amb il·lusió i ganes aquesta tasca, que no em cansaré de repetir, és la més important que té al llarg de l'any. I prova de tot açò és que la documentació sempre ens la dona incompleta ( i no com estableix l’article 168 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals) i plena d'errades, i som nosaltres des de l'oposició els que tenim que anar demanant-li allò que deuria de posar a la nostra disposició. Dona la sensació que l'objectiu es obstaculitzar la nostra tasca.

El que també queda clar es que la forma de portar a aprovació aquestos pressupostos demostra la seua falta d’interès per consensuar-los, i la falta d’interès per a recollir propostes de futur de tots els regidors per a Xàbia.

Vostès hui com ve sent habitual des de que governen amb el Partit Popular, o millor dit, des de que compten amb els submisos cinc vots del partit popular, aplicaran el “rodillo” i aprovaran uns pressupostos que s'allunyen de la realitat social i econòmica del municipi.

Bloc-Centristes, abanderats de la participació ciutadana, incompleixen una i altra vegada el seu compromís de portar a la Agenda 21 l'esborrany de pressupostos abans de la seua aprovació. L'any passat ja li vaig demanar a la regidora de participació ciutadana que no votara a favor per l’ incompliment sistemàtic que estaven fent d'eixa promesa i sobretot per que si creu en la Agenda 21 no deuria permetre que és votaren sense haver passat pel foro. Encara que com anem comprovant el Foro se’l passen pel “forro”.

Entrant ja més al detall, a aquestos pressupostos no se'ls pot qualificar de continuistes: són més bé regressius i gens austers, el 81'5% del total se'n va en la despesa corrent, sent pràcticament nul·la la inversió, amb el que condemnem el futur d’aquest poble. I pel que respecta als ingressos la major part d'ells venen de la butxaca del ciutadà, un 81% (IBI, obres, taxes i préstecs), cosa que fa que el ciutadà de Xàbia estiga suportant un carrega fiscal desmesurada, i per contra no es fa cap esforç per generar altre tipus d'ingressos.

El capítol de personal que és una de les despeses més importants deuria redundar en un millor servei cap al ciutadà, i donat el canvi que ha hagut amb la caiguda de sol·licituds de llicències, per exemple a la OTM si es seguix amb els mateixos treballadors significa dues coses: que abans en faltaven o ara en sobren, i amb això que estic dient no estic parlant d'una reducció de plantilla, però aquesta situació sí que evidència la necessitat d'una reorganització interna que destine els recursos humans allà on vertaderament hi haja necessitat i sempre des de la voluntat de donar un millor servei al ciutadà, com per exemple: obrir oficines d’atenció al ciutadà en el Port i en l’Arenal, però, per això seria imprescindible la implantació de la administració electrònica i un estudi de personal que no apareixen per cap lloc.

Pel que respecta al gasto corrent, continua creixent, per tant allò que aquest equip de govern fa una política de contenció és fals. No s'aprecien mesures de estalvi energètic, no s'inverteix per tal de dotar a les instal·lacions municipals de equipaments de eficiència energètica, no es redueixen càrrecs de confiança, etc...

Pareix mentida que ens parlen de contenció de les despeses i que revisant-les ens trobem en algo increïble, el regidor d'hisenda en la seua proposta assumeix que va a gestionar mal i destina 280.000 €, quasi 50 milions de les antigues pessetes, per a pagar interessos de demora. Això és inadmissible. Només aquesta qüestió deuria ser suficient per a que l'alcalde li retirara la competència d'hisenda al regidor.

Però encara hi ha més, que està passant que ens tenim que gastar més de 200.000 € en assessorament jurídic extern?

No podem aprovar uns pressupostos que en un moment excepcional de crisi econòmica no aposten per incentivar i proposar mesures per a diversificar l'economia local, fomentar la creació d’empleo i baixar la taxa d’atur.

No podem aprovar uns pressuposts, que en el seu capítol d'inversions no destinen ni un euro a noves inversions per al 2010, sinó que l'únic que fan és posar uns diners per a pagar despeses d'anys anteriors.

Els pressupostos del 2010 a Xàbia tenen 0 euros per a inversions.

El regidor d'hisenda ens ha presentat hui també com a mesura estrella de la contenció de les despeses el retirar l'assignació als grups municipals. Molt bé, nosaltres estaríem d'acord amb eixa mesura sempre i quan vinguera acompanyada d'una política global d'estalvi, algo que aquest equip de govern vol vendre de cara a la galeria però que ja no se'l creu ningú. Per que no acompanyar eixa mesura retirant-li la dedicació exclusiva a la regidora d'urbanisme?. Des del 16 de juny a hui 11 de desembre sols ha convocat una comissió d'urbanisme, es a dir, hi ha poca feina, i a més l'agenda 21 també s'ha reunit poc (i ahí té a un càrrec de confiança i a una empresa treballant), de l’ invenció de la defensora del ciutadà res més s’ha sabut i a sanitat poc pot fer, per tant, com ja alçat l'acta de defunció de l’ urbanisme a Xàbia, ara pot tornar a la seua ocupació i alliberar 56.000 € més per a l'ajuntament.

I encara ens venen al cap més preguntes, perquè no revisar la necessitat d'alguns càrrecs de confiança?, aneu a continuar pagant productivitat a determinats càrrecs de confiança?. No, solament l’estalvi és limita a retallar l’assignació als grups polítics amb la finalitat de posar més entrebancs a la tasca fiscalitzadora de l’oposició, com parlem i tenim propostes diferents a les seues, el millor que se’ls ocorreix és llevar l’assignació pensant-se que van a callar-nos.
De veritat pensaveu que anavem a entrar en eixe joc?

I parlen d’estalvi?, I l’alcaldia pressuposta 50.000 €, entre protocol i publicitat, més 15.000 € de gastos diversos.

I podríem continuar, i aniríem veient com allò de l'estalvi no es cert i com sí que hi ha diners per a el que es vol.

Hi ha més motius per a votar en contra dels pressupostos d'aquest regidor d'hisenda?, Doncs si. Sobretot quan comproves l'estat d'execució del pressupost del 2009 i veus les variacions, en alguns casos exagerades, que es produeixen.

Algú pot confiar en el que ens diuen que van a gastar-se els diners?
Aquest equip de govern el conformen polítics que han estat molts anys governant, que han consentit que aquesta dinàmica de treball amb els pressupostos fora la habitual, i són en part responsables de que no s’ haja diversificat el sector econòmic local. Però el que és més greu és que enmig d'una crisi econòmica com la que estem patint, l'administració més propera, l'ajuntament, que hauria d'estar liderant i treballant pel futur del poble, no planteja ni una sola mesura que quede reflexada en els pressupostos de reconversió del teixit productiu local.

Per totes aquestes raons el nostre vot serà NO.
Jose Fco. Chulvi Español
(Portaveu grup municipal i Secretari general del Pspv-Psoe de Xàbia)

1 comentario:

  1. això si que es dir les coses clares, sense fer botiges.
    I si a algú en cal aclarar la veu, doncs que prega un traguet de casalla.
    Ja va sent hora d'agranar del mapa polític a aquestos fòsils.

    ResponderEliminar

Se permiten solo aquellos comentarios que no sean ofensivos en su forma o su contenido, debiendo ser expresados en cualquier caso, con respeto a las personas e instituciones.