lunes, 27 de febrero de 2012

Manifest "L'ALTERNATIVA DE PROGRÉS"

L’ALTERNATIVA DE PROGRÉS

1. La realitat de la Comunitat Valenciana. La Comunitat Valenciana està immersa en una crisi institucional, ètica, social, política i econòmica sense precedents. Després de 17 anys de govern del PP, hui som un país més pobre, menys lliure i amb escasses expectatives de futur. Però el PP, malgrat empobrir amb les seves polítiques a La Comunitat i als valencians, ha aconseguit una altíssima concentració de poder institucional, econòmic i mediàtic que li permet mantenir, de moment, una hegemonia social i de valors en amplis sectors de la població.

Segueix havent-hi un important nombre de valencianes i valencians que consideren que el PP és el partit que millor defensa els seus interessos, la qual cosa no podem atribuir només a causes externes sinó al fet que, en aquests moments, la majoria social d'aquesta Comunitat no considera que siguem l'alternativa de progrés que necessiten per sortir de l'actual situació.

2. Un PSPV absent de la societat i centrat en si mateix. Els socialistes valencians no només ens enfrontarem a un problema d'herència política, econòmica i social, sinó que també ens enfrontem a un problema de credibilitat, de desafecció social i de desconnexió amb àmplies capes de la societat. Hem de reconèixer que fins ara no hem tingut el pes social, mediàtic i d'influència en tots els àmbits de l'acció política que hauríem d'haver tingut com a principal partit de l'oposició.

Per tal de canviar aquesta situació, necessitem un PSPV capaç d'elaborar un projecte polític propi que les valencianes i els valencians perceben que és el projecte que necessiten per resoldre els problemes actuals, per tornar a la senda del creixement econòmic. Un creixement econòmic sostenible i solidari que consolide les conquestes socials de les últimes dècades i que no permeta que hi haja un nombre creixent de ciutadans amb clar perill d'exclusió social.

3. Molta gent ens necessita i ens està esperant. Durant més de dos dècades, el PSPV va ser l'avantguarda de la societat valenciana i anava per davant en els processos de canvi. I hem de tornar a fer-ho possible donant el millor de nosaltres mateixos. Molts ciutadans que pateixen les conseqüències de la crisi econòmica i de la gestió que estan fent de la mateixa tant el govern de Mariano Rajoy a Espanya com els successius governs del PP a la Comunitat Valenciana, ens necessiten. Ens necessiten per proposar polítiques alternatives que suposen creació d'ocupació. Ens necessiten per posar fre a les contrareformes que van a suposar la major reculada en els drets socials i en les polítiques d'igualtat que s'ha produït en la història de la nostra democràcia, si no ho aconseguim parar entre tots. En els nostres anys de govern, hem acumulat un immens capital en el terreny de la igualtat. No podem permetre que sota el recer de la crisi social i econòmica que estem vivint, es desacrediten i es desmunten les propostes que han fet d'Espanya una societat moderna i veritablement democràtica.

El PSPV necessita un canvi en profunditat d'actituds, formes, instruments i idees si vol tornar a liderar la societat valenciana. Per aconseguir-ho, necessitem recuperar la nostra presència en la societat a través del treball diari de tots els nostres dirigents, de tots els nostres militants, homes i dones compromeses i lluitadores. Un treball del conjunt de l'organització bolcat en la societat, no en el nostre interior. El nostre treball no pot estar centrat en com guanyar el següent Congrés, sinó en com guanyar les següents eleccions.

4. Una economia, al servei de les persones, centrada en la creació d’ocupació. És imprescindible canviar el nostre model de creixement econòmic per superar la situació actual i crear els treballs que necessitem. Per això, hem d'anticipar-nos als canvis constants que s'estan produint al món i apostar pels sectors emergents, els nous jaciments d'ocupació.

Estem assistint a processos de deslocalització de nombroses activitats industrials cap als països emergents pels seus menors costos laborals. Cal ser conscient d'això i, per tant, afrontar els canvis necessaris amb determinació, sense recrear-nos en models de creixement que ja no van a tornar. Però la nostra actuació en aquest àmbit ha de garantir la mateixa determinació per no deixar ningú despenjat d'aquest procés, perquè cap persona es quede en el camí.

I si aquestes polítiques són necessàries per a la població en general, encara ho són més per a l'ampli col·lectiu de joves que hui es troba en situació de desocupació. Entre aquest col·lectiu de persones joves les situacions són molt diferents, doncs es troben tant els que van abandonar prematurament el sistema educatiu i hui es troben en situació de desocupació i sense cap qualificació professional, com joves amb un alt nivell de formació i que no han tingut possibilitat d'incorporar-se al mercat laboral. Per això, és necessària l'adopció de polítiques actives d'ocupació dirigides a cadascuna de les situacions: combinant ofertes de formació i ocupació per als joves sense qualificació i incentivant l'accés a una primera ocupació dels joves que sí disposen d'una bona qualificació professional.

5. L’alternativa necessària del PSPV. Per a ser capaços d'elaborar aquesta alternativa, és necessari recuperar la credibilitat perduda, com a requisit imprescindible per tornar a connectar amb la societat. Per això, és imprescindible la participació de tots els militants i l'obertura del PSPV a totes les ciutadanes i els ciutadans progressistes, als col·lectius més dinàmics de la nostra societat, a totes les persones que estiguen disposades a treballar en la configuració d'un projecte alternatiu a la situació actual. Un projecte que, partint dels principis bàsics de la socialdemocràcia, siga capaç d'oferir noves respostes als nous problemes de la societat actual.

Per a avançar en aquesta adreça, necessitem configurar comissions executives paritàries, sòlides i cohesionades entorn d’un projecte comú. Comissions executives, en els diferents àmbits territorials, formades per militants compromesos, que siguen bons coneixedors dels temes que van a portar, que siguen capaços d'escoltar a la societat i que el seu discurs siga coherent amb les seues actituds i les seues actuacions. Militants, en definitiva, que anteposen el seu suport a un projecte col·lectiu als seus interessos particulars. L'exigència ètica sempre haurà d'estar al cor de la nostra formació política.

Comptant amb els millors en aptituds i actituds, serem capaços d'abordar amb valentia les reformes internes que premien el mèrit, el treball, la capacitat i la transparència, garantint la paritat. Hem d'incrementar de manera substancial el nombre de militants, de simpatitzants, de persones disposades a treballar en l'elaboració d'aquest projecte alternatiu que necessita la Comunitat Valenciana. Per això, és necessari, en primer lloc, recuperar a moltes companyes i companys decebuts, alguns que ja s'han anat del PSPV i uns altres que segueixen però amb un grau d'implicació molt baix. Necessitem que treballen amb el PSPV totes les persones que estiguen disposades a participar de mil maneres diferents.

6. Un nou PSPV per a una nova societat valenciana. Hui existeix un nombre important de ciutadans i ciutadanes que consideren que els polítics formem part dels seus problemes en comptes de formar part de les seues solucions. Per tal d’acabar amb aquesta percepció social, que sol anar acompanyada de l'afirmació que tots els polítics són iguals, és imprescindible que siguem capaços de demostrar que som conscients dels errors comesos, que anem a treballar combinant una denúncia permanent a totes les mesures que suposen una clara regressió social, amb la presentació d'alternatives clares, creïbles i aplicables a la Comunitat Valenciana.

La nova societat requereix un pensament innovador i anticipador, requereix que siguem capaços de definir un nou model de creixement econòmic, que apostem pels sectors que poden generar ocupació. Per això, hem d'incrementar el nivell de formació de la població i ajustar-la a les noves necessitats. Hem de demostrar als ciutadans i empresaris que som capaços de gestionar molt millor que el PP l'economia i l'ocupació en benefici de les persones. La innovació no només està en les propostes, sinó també en la forma d'elaborar-les i en la gestió de les mateixes.

Les socialistes i els socialistes del PSPV hem de ser tan valencians com socialistes, tan del nostre poble o ciutat com socialistes. Solament des de l'honestedat en la representació aspirada, serem capaços de merèixer la confiança per liderar als nostres conciutadans. El nou PSPV ha de ser el referent en la defensa dels interessos, valors i identitat plural dels valencians. Per això, hem de tenir la capacitat tant per elaborar un projecte propi per a la Comunitat Valenciana, com per influir de manera decisiva en l'elaboració d'un projecte per a Espanya i per a Europa

I a totes aquestes persones, als i a les militants, als simpatitzants, a totes les persones que vulguen col·laborar, amb diferents graus d'implicació en l'elaboració d'aquest projecte compartit, els hem d'oferir el repte de treballar per un nou PSPV, un PSPV socialista i valencià.

7. Noves formes de fer política. No n'hi ha prou amb elaborar un nou projecte que done resposta a les noves necessitats de la societat actual. També hem de canviar les nostres formes de fer política. La ciutadania i, en particular, els afiliats i simpatitzants socialistes, no només han de tindre dret a parlar i a ser escoltats pels seus dirigents polítics, sinó també han de tindre l'expectativa raonable que el seu missatge i la seua acció, tindran uns resultats visibles i reals en la millora de la societat a la qual pertanyen.

Els i les militants deuen disposar d'espais i procediments que els permeten participar en la presa de decisions que aniran configurant les grans línies polítiques del nostre projecte, així com en l'elecció dels dirigents i candidats electorals. Hem d'anar a la propera Conferència d'Organització del PSOE amb propostes meditades i elaborades que ens permeten avançar en aquesta direcció. Però a més, hem de reactivar el funcionament de les agrupacions locals i fomentar la interacció entre elles, per la qual cosa és essencial poder recuperar la nostra estructura comarcal que mai deuríem haver perdut.

8. Nous instruments per a l’acció política. Per recuperar la credibilitat davant la ciutadania, per millorar la nostra relació amb el conjunt de la societat, hem de reforçar de forma decidida la política municipal. Per això, proposem constituir La Federació de Municipis Progressistes de la Comunitat Valenciana, així com la Fundació Progrés Local, instruments útils, complementaris i eficaços perquè, juntament amb el suport dels grups de les tres diputacions provincials, puguem coordinar, recolzar i acompanyar en la tasca diària i en l'acció política als nostres alcaldes, portaveus i regidors en cada municipi de la Comunitat Valenciana. Així mateix, s'afavorirà la implicació dels grups municipals i dels càrrecs públics en les estratègies per dinamitzar i ampliar les agrupacions locals.

Una altra gran oportunitat que hem d'aprofitar són les noves tecnologies al servei de fer política. En 2012, el món està en xarxa, la societat ha canviat i els partits han d'adaptar-se. La comunicació i la creació de continguts polítics no depenen només dels partits o dels mitjans, sinó que qualsevol persona pot convertir-se en creador de continguts. La ciutadania, i en particular aquells que expressen un compromís polític, volen opinar, conversar i sentir-se partícips d'una comunitat. Els socialistes hem de promoure aquest espai relacional a la xarxa entre els propis afiliats i simpatitzants per tal d’impulsar una profunda democratització del nostre partit i un increment exponencial del nou activisme polític.

9. Una direcció política rellevant i representativa en tots els àmbits territorials. Després del congrés federal, per al PSPV és vital aprofitar els seus processos congressuals per eixir molt més fort i cohesionat. Per tant, hem d'afavorir que les direccions siguen sòlides, cohesionades i amb amplis suports. De res servirà guanyar el congrés nacional si no va acompanyat d'un procés ampli d'integració que permeta afrontar, amb garanties, que els processos provincials, encara que amb el seu propi accent, tinguen sintonia amb el projecte; perquè al seu torn es puguen constituir les comarques i desenvolupar de manera efectiva un pla de revitalització i renovació de l'acció política en tots els territoris i agrupacions.

Solament des de la fortalesa i la unitat, el nou PSPV serà capaç d'impulsar i aconseguir amb èxit els profunds canvis que necessitem i ens reclamen a crits la militància de base i la societat valenciana (les nostres úniques veritables famílies polítiques). I proposem fer-ho escoltant a tots i a totes, però sense dogmatismes, convidant a tots a sumar-se i a ser protagonistes del nou projecte que necessitem. Volem polítics que no s'acomoden, que tinguen tensió pel canvi, ganes de governar i canviar la societat valenciana en benefici de tots. Els nostres afiliats i simpatitzants es mereixen equips d'adreça cohesionats i formats per persones preparades, amb capacitat d'esforç, solvents i sòlides en les seues conviccions. Dirigents capaços d'aconseguir el lideratge polític i social atenent, motivant i il·lusionant als afiliats i a la ciutadania. Equips integradors, que representen àmpliament la pluralitat del partit; que aconseguisquen que tots els afiliats i afiliades, el nostre millor actiu, estiguen mobilitzats i recuperen l'orgull en la seua organització.

10. Les persones que vivim i treballem en la Comunitat Valenciana ens mereixem una Comunitat i un PSPV millor. La societat valenciana espera de nosaltres que estiguem a l'altura de la nostra responsabilitat, que més enllà de qualsevol càlcul personal, pensem en possibilitar els canvis necessaris per convertir-nos en una alternativa al PP. És el moment d'aportar el millor de nosaltres a la nostra causa comuna, de tindre un partit fort al servei del benestar i del progrés de la societat valenciana. És el moment d'alinear les legítimes aspiracions i aportacions personals amb un interès superior: el futur del PSPV i la possibilitat d'articular una àmplia majoria social de govern a la Comunitat Valenciana.

És el moment de propiciar, per tant, un congrés en què el guanyador siga el PSPV i la societat valenciana. Que trenque amb grups i famílies, que siga capaç d'aglutinar àmplies i fortes majories necessàries i capaces per poder dur a terme amb èxit els canvis necessaris que hem d'escometre.

És el moment de reactivar la vida política en les agrupacions, d'impulsar la participació del militant, de facilitar de mil maneres l'obertura del partit a la societat. És el moment que siguem molts més, que fem atractiu l'ingrés en la nostra organització a aquells que comparteixen els nostres valors a cada poble, a cada comarca, a tot el País.

És el moment d'obrir-nos amb valentia a amplis sectors de la societat mitjançant una política que establisca nous vincles amb ells, reprendre la nostra cultura del pacte i construir i estructurar nous blocs socials, noves aliances i coalicions amb els agents polítics, econòmics i socials, especialment amb els sindicats i amb les organitzacions de dones, per conformar aquesta gran i necessària alternativa de progrés.

Per tot això, en consciència, i des de la llibertat i el respecte que ens mereixen tots els companys i companyes, fomentarem i defensarem democràticament la participació de tots i totes els i les afiliats i afiliades i simpatitzants en la construcció d'una alternativa progressista forta, fruit de l'aprofundiment i debat d'aquelles idees i propostes que s'exposen en aquest manifest.

Vos convidem a participar….

València 22 de febrer de 2012

Signa Signa


Jose M. Orengo Miquel Soler

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Se permiten solo aquellos comentarios que no sean ofensivos en su forma o su contenido, debiendo ser expresados en cualquier caso, con respeto a las personas e instituciones.