domingo, 20 de septiembre de 2009

No més NOMA. Fundació Campaner. (notícies del feix-buc)

FUNDACIÓ CAMPANER
RBLA. CATALUNYA, 10, 1ER
08007 BARCELONA

93 412 11 11/ 665 804 643
www.fundacioncampaner.com

Què és la Fundació Campaner? (www.fundacioncampaner.com)
La Fundació Campaner contra el Noma és una entitat sense ànim de lucre fundada el 1996 pel matrimoni mallorquí Pep Campaner i Marilena Navarro.
La Fundació lluita per tractar i eradicar una malaltia infantil anomenada NOMA (Cancrum Oris) d’aquells països en via de desenvolupament, on és endèmica, i desenvolupa altres formes d’ajut i assistència als nens que pateixen o han patit aquesta afecció, una malaltia que mutila el rostre.
Més de 1.000 persones entre simpatitzants i voluntaris que, han donat suport a la família Campaner en els darrers anys per lluitar contra el NOMA.
Què és el NOMA?
Es tracta d’una malaltia infecciosa bacteriana, coneguda des de fa pocs anys, provocada per la desnutrició i la manca d’higiene.
Aquesta malaltia és particularment ràpida i cruel: ataca les parts toves de la cara, destruint llavis, nas, boca i, de vegades, els ulls.
El Noma, mutila el rostre dels infants, els priva sovint de la veu i de la possibilitat de mastegar, i produeix una dolorosa agonia.
L’olor de les ferides i l’aspecte mutilat dels rostres provoca el rebuig de les famílies. Per aquest motiu, moltes vegades els petits són abandonats a la seva sort fora del poblat, a causa de la superstició tribal que “ és un càstig del dimoni”.
Es cura el NOMA?
Entre el 70 i el 90% dels afectats sense un adequat tractament es moren, segons les dades de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) .
Sent una malaltia que es desenvolupa ràpidament, la seva curació també pot ser molt ràpida .
És necessari l’aplicació de penicil·lina (el cost d’una dosi és de 2 euros ), una dieta equilibrada (el cost de la qual és de 6 euros al mes) i uns hàbits higiènics bàsics continuats.
Els nens amb seqüeles greus són intervinguts, mitjançant operacions reconstructores i plàstiques, a Mallorca i a Barcelona per metges voluntaris.
Hi insistim: una alimentació adequada i una bona higiene prevenen l’aparició de la malaltia.
On actua la Fundació?
La Fundació té la seva base d’operacions a Diffa, ciutat africana situada al sud del Níger, fent frontera amb Nigèria i també amb el Txad.
Es tracta d’una zona semidesèrtica, a l’Àfrica subsahariana, que pot arribar als 50 graus de temperatura. Té el trist privilegi de ser un dels llocs més pobres del planeta, on poques vegades arriba l’ajut internacional . L’informe del desenvolupament humà 2005 (PNUD, Nacions Unides) situa Níger en el lloc 177 sobre 177 països, és a dir, és el país més pobre del món.
La Fundació actua des de Diffa cercant els nens malalts en els poblats de la regió. En ocasions, atén també a infants de poblats dels països veïns com el Txad i Nigèria.
Dintre de les seves possibilitats, la Fundació també acull a nens desnodrits , per prevenir la malaltia o per atendre altres patologies que pateixen.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Se permiten solo aquellos comentarios que no sean ofensivos en su forma o su contenido, debiendo ser expresados en cualquier caso, con respeto a las personas e instituciones.